Hoe zit dat nu met de premie 55+ & VVP


Het hele 55+ & VVP-verhaal hangt vast aan de datum vervroegd pensioen.

 

Premie 55+

5 jaar voor die vroegste datum heb je recht op “de premie 55+”.  Deze premie moet je zelf aanvragen en doe je 9 maanden daarvoor.  Je hebt recht op de premie voor zolang je blijft verder werken nadat je het recht hebt verworven (dus vanaf de datum die 5 jaar vóór je datum vervroegd pensioen ligt).  De premie wordt maandelijks pro rata* betaald (*als je full-time werkt, krijg je de volledige premie – als je 4/5de werkt, krijg je 80% - bij half time werken, is dit de helft,…).   Voor een full time komt dat op pakweg 150 euro netto per maand.

Het aanvraagformulier kan je onderaan deze pagina downloaden.

 

VVP

Indien je 5 jaar voor die vroegste datum aan onderstaande voorwaarden voldoet heb je eveneens recht op VVP.

- Statutair zijn

- 58 jaar oud zijn

- De laatste 15 jaar onafgebroken hebben gewerkt in een graad die recht geeft. (contractuele jaren tellen ook mee, maar op moment VVP moet je wel statutair zijn)

Indien je 5 jaar voor die vroegste datum niet aan deze voorwaarden voldoet heb je op dat ogenblik geen recht op VVP.  Het recht heb je dan pas van zodra deze voorwaarden zijn vervuld (de eerste dag van de maand daaropvolgend).

VVP dien je eveneens tussen de 12 en 9 maanden vooraf zelf aan te vragen.  Tijdens je VVP ontvang je 75% van je wedde & haard- of standplaatstoelage, 75% van je vakantiegeld, 75% van je eindejaarstoelage en een forfaitair bedrag van €2.000 op jaarbasis (geïndexeerd).  Indien je wil bijverdienen tijdens je VVP moet je vooraf een “cumul” hebben aangevraagd.

Het aanvraagformulier kan je onderaan deze pagina downloaden.

 

Opmerking 

Voor de ambtenaren die niet het vereiste aantal dienstjaren hebben om te kunnen genieten van het vervroegd pensioen vóór de leeftijd van 65* jaar, kan het verlof ten vroegste aanvangen de eerste dag van de maand volgend op de datum waarop de aanvrager 39 dienstjaren telt die overeenkomstig artikel 46 van voormelde wet van 15 mei 1984, in aanmerking worden genomen voor de opening van het recht op pensioen.

*66 jaar indien het pensioen ingaat tussen 1 februari 2025 en 31 januari 2030
*67 jaar indien het pensioen ingaat vanaf 1 februari 2030

 

Let op

Indien je vormen van loopbaanonderbreking + VVP meer dan 20% van je loopbaan beslaan => financiële gevolgen voor je pensioen !  

 

Bijverdienen ?

Tijdens VVP mag je bijverdienen indien je "cumul" hebt bekomen voor je vertrek.(maximum 9.236,00 euro bruto per jaar indien <65j, onbeperkt vanaf 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt)  Zie ook PDOS (externe link)

Let wel dat er vanaf 1 januari 2025 "een bijkomende grens" is indien het flexijobs betreft.  Dit is €7.668,00.

 

Aanvraag Premie 55
PDF – 167,3 KB
Aanvraagformulier VVP
Word – 51,0 KB
Aanvraagformulier VVP
PDF – 62,2 KB 311 downloads